Какво трябва да знаем след процедура устни?

Процес на заздравяване на устните – ден след ден

ЗАБЕЛЕЖКА: Ако някога сте имали херпес или студови ранички, ще трябва да приемате антивирусно лекарство преди и след процедурата. Консултирайте се с мен за допълнителни насоки.

Процес на заздравяване на устните – ден след ден

Прочетете моето ръководство за процеса на заздравяване на полу перманентен грим на устните, за да научите какво да очаквате ден след ден и да предпазите устните си от инфекции и неравномерно заздравяване.

Нанасянето на ПМУ за устни предполага нарушаване на повърхността на кожата, така че то е свързано с кратък процес на заздравяване на устните, въпреки че само по себе си няма да наруши ежедневието ви.

След процедурата ще изпитате някои краткосрочни странични ефекти като подуване и чувствителност, а устните ви ще започнат цикъл на излющване, който ще продължи около 10 дни. Процесът на заздравяване на устните е сравнително кратък, но бъдете подготвени за известен дискомфорт.

Ето подробен преглед на това какво да очаквате по време на процеса на заздравяване на устните.

 • Колко време продължава процесът на заздравяване на устните?

Процесът на заздравяване на устните продължава около 7-10 дни при повечето хора – толкова време е необходимо, за да заздравее повърхността на кожата, но е необходим около месец, за да заздравее напълно тъканта под нея и да се стабилизират пигментите.След като излющването приключи, можете да считате устните си за заздравели, но ако искате да си направите корекция, трябва да изчакате около 6 седмици, защото по-нататъшното травмиране на тъкан, която не е заздравяла на 100%, може да доведе до трайни белези.

След процедурата устните ви ще преминат през няколко етапа на процеса на заздравяване.

ДЕН 1 – Подуване, чувствителност и висока интензивност на цвета

 • Подуване

Процесът на заздравяване на устните започва по средата на процедурата. Устните ви вероятно ще започнат да се подуват към края на процедурата. Това е естествена реакция. Всеки изпитва различна степен на подуване, така че бъдете подготвени за всичко – от леко подуване до удвояване на размера на устните ви.

Не се паникьосвайте – това е нормално и ще отшуми.Подуването може да доведе до асиметричен вид на устните – това също ще отшуми.

 • Чувствителност

След като упойката, използвана по време на процедурата, спре да действа, вероятно ще почувствате известна чувствителност или дори лека болка.

 • Цвят
  Цветът на устните ви е много интензивен. Може да ви харесва или да ви се струва, че е прекалено силен – така или иначе, това не е истинският нюанс, който ще имат устните ви. Цветът ще избледнее значително през следващите няколко дни, а след изтичането на 6-те седмици устните ви ще изглеждат 40-50% по-светли.

ДЕН 2 – По-малко подуване, повече чувствителност и много сухота

 • Подуване

Устните ви трябва да са по-близо до нормалния си размер, но все още да са леко подути.

 • Чувствителност

Устните ви все още са нежни на допир. Може да изпитате леко усещане за парене, подобно на слънчево изгаряне.

 • Сухота

Настъпва сухота. Устните ви ще се усещат стегнати и може да започнат да се напукват. Образува се филм от струпеи.Нанасяйте често предписания овлажняващ мехлем, за да намалите до минимум дискомфорта и да предотвратите тежкото струпване. Поддържането на устните ви в хидратирано състояние образува тънък като филм слой струпеи, който ще се обели равномерно, вместо дебели, разпокъсани струпеи, които ще изтеглят твърде много от пигментите.Не докосвайте устните си! Ако пипате струпеите, устните ви ще заздравеят на петна.Движението на устните ви може да се почувства неудобно. Опитайте се да контролирате движенията си, яжте на малки хапки и пийте през сламка, за да предотвратите напукването на струпея, докато се образува.

В този момент те не изглеждат твърде привлекателно, но се справяйте с мускулите. Ще си заслужава!

ДНИ 3 И 4 – Силно лющене и сухота

 • Обелване

Започва първият кръг от пилинг. Ще започне да пада на петна и ленти от центъра на устните навън – контурът ще се обели последен.Това е най-досадната и непривлекателна фаза от процеса на заздравяване на устните, но бъдете търпеливи и се контролирайте – не пипайте струпеите.

 • Сухота

Устните ви все още ще се чувстват много сухи и стегнати – нанесете предписания овлажняващ крем, за да ги облекчите.

 • Сърбеж

Както при всяка рана, при заздравяването ѝ тя ще започне да сърби. Не търкайте и не драскайте устните си – ще разкъсате струпеите и ще предизвикате заздравяване с неравномерен цвят.

ДНИ 5-10 – Още малко лющене и призрачни цветове

 • Олющване

Първият кръг на излющване приключва, но може да има допълнително леко излющване. Изчакайте и не пипайте напуканата кожа. След като излющването приключи напълно, можете да считате, че процесът на заздравяване на устните ви е приключил. При повечето хора той спира около 10-ия ден. След като спре, можете да започнете да носите грим и да изоставите рутинната грижа за след това.

Ако в този момент устните ви все още се лющят, бъдете търпеливи и спазвайте процедурата за последваща грижа още няколко дни.

 • Цвят

Цветът е избледнял значително – толкова значително, че може да си помислите, че процедурата не е дала резултат.Не започвайте панически да пишете с молба за подсилване на цвета – това е нормална част от процеса на възстановяване на цвета на устните. Цветът ще се възстанови и ще придобие окончателния си нюанс в рамките на 6 седмици. Такъв е процесът на стабилизиране на пигмента и няма начин да го ускорите.

ЗАБЕЛЕЖКА: Ако някога сте имали херпес или студени ранички, ще трябва да приемате антивирусно лекарство преди и след процедурата. Консултирайте се с мен за допълнителни насоки.

 

Еднакъв ли е процесът на зарастване на перманентния цвят на устните за всички стилове?

Колко силно ще се излющят устните ви, зависи от това колко работа е била извършена. Етапите на оздравителния процес на устните са универсални, но всеки изпитва различна степен на тежест на симптомите.Това може да зависи от стила на техниката на устните, която сте си направили.

Процесът на заздравяване на Техника МИКС е по-тежък, ако сте получили по-наситен вид или пълен цвят на устните. Това се прави, като се обработва цялата повърхност на устните, включително контура, така че цялата област ще се обели.

Процесът на заздравяване на устните техника 3Д вероятно ще е свързан с малко по-малко лющене, тъй като този стил не предполага толкова драматичен контур и външният ръб не се обработва толкова, колкото при други модели, които включват перманентен молив за устни. Така че центърът на устните ще се лющи повече, отколкото външните части.

Техника Контур с преливане на устни третира само краищата на устните, така че там се образуват коричките.

Какво да избягвате по време на процеса на заздравяване на Техника МИКС, Техника 3Д и Техника Контур с преливане

 • Не мокрете устните си.
 • Почиствайте ги, като ги забърсвате с влажен памучен тампон.
 • Пийте през сламка. Ако все пак се намокрят, подсушете ги, като ги потупате възможно най-скоро.
 • Не докосвайте
 • не търкайте
 • не пипайте устните си.

 Оставете ги да се лющят със собственото си темпо. Ако разкъсате напуканата кожа, може да издърпате пигментите и устните ви да заздравеят неравномерно.

 • Не допирайте устните си до каквато и да е повърхност, която не е чиста, включително и до пръстите си. Рискувате да замърсите чувствителната зона с бактерии и да развиете инфекция.
 • Не излагайте устните си на слънчева светлина. Тя ускорява избледняването на пигмента и може да доведе до промяна на цвета.
 • Не ходете на плуване.
 • Не вземайте дълги, горещи душове и не ходете на сауна или парна баня. Опитайте се да поддържате устните си сухи (освен с предписания овлажняващ крем). В противен случай рискувате да развиете инфекция.
 • Не поставяйте паста за зъби върху устните си.
 • Не поставяйте никакви продукти освен предписания овлажнител върху устните си.
 • Не използвайте грим в продължение на поне 10 дни.
 • Не спете върху лицето си.
 • Не яжте пикантни или солени храни. Те ще ви щипят.
 • Не пийте алкохол. Той ще щипе и ще изсуши допълнително устните ви.
 • Не пийте и не яжте нищо прекалено горещо – това ще влоши отока.
 • Не се подлагайте на никакви козметични процедури. Ако върху зоната попаднат агресивни съставки, те ще раздразнят кожата и могат да нарушат правилното утаяване на пигментите.
 • Не се подлагайте на избелване на зъбите.
 • Въздържайте се от целувки и орална любов. Рискувате да развиете инфекция и да разкъсате напуканата кожа.